Krijg hulp »
+++ Coronavirus: Repatriëringen uit het buitenland zijn nog steeds mogelijk +++

Ambulancevliegtuig

Voor de meeste repatriëringen op middel- en lange afstand zijn medisch ingerichte ambulancejets de beste en veiligste keuze.

Krijg hulp »

Repatriëring in een ambulancevliegtuig

Leestijd: 3 minuten

Als uw familielid of vriend in het buitenland ernstig gewond geraakt of ziek geworden is en zijn actuele gezondheidstoestand ernstig of onduidelijk is, moet vaak een snelle medische repatriëring naar een Nederlands ziekenhuis plaatsvinden. In zulke situaties helpen wij u overal ter wereld 24 uur per dag en organiseren wij uw repatriëring in ambulancevliegtuigen met ervaren artsenteams aan boord.

De vlotte repatriëring van intensive care patiënten is slechts aan boord van een medisch uitgerust ambulancevliegtuig met een hooggekwalificeerd artsenteam mogelijk. Dankzij de hoge snelheid en het grote bereik garanderen wij bij repatriëringen in een ambulancejet steeds een snelle en veilige repatriëring.

N.B.: Vanzelfsprekend leggen wij in het gesprek met u alle alternatieven voor uw repatriëring uit (Lijnvliegtuig, helikopter of ziekenwagen/ambulance). In de volgende situaties echter is de ambulancejet de einige mogelijkheid om de patiënt naar het thuisland te transporteren:

 • De repatriëring moet op zeer korte termijn plaatsvinden (vandaag of binnen de volgende één tot drie dagen)
 • Bij de repatriering betreft een vlucht van middel- tot lange afstand, bij ernstige of onduidelijke gezondheidstoestand. 

Het verloop van uw ziekentransport

Het team van de Medische Repatriëringsdienst neemt de volledige organisatie van het transport van u over en verzorgt professioneel en geroutineerd elk detail van uw repatriëring. De repatriëring van uw familielid verloopt daarbij in de volgende stappen:

1. Advies betreffende uw repatriëring

Nadat wij van u de eerste informatie over de gezondheidstoestand van de patiënt gekregen hebben en weten hoeveel begeleidende personen mee gaan ontvangt u van ons, rekening houdend met de vliegroute, een kosteloze en vrijblijvende offerte. Wanneer de kosten bekend zijn beslist u zelf wanneer de repatriëring zal plaatvinden – dit kan nog op dezelfde of de volgende dag. Natuurlijk staan wij u bij alle vragen en wijzigingswensen steeds kosteloos terzijde.

2. Voorbereiding van uw repatriëring

Zodra u alles met uw familie hebt besproken informeert u ons daarover, en dan regelen wij de gehele repatriëring. U hoeft zelf niets meer te doen. Wij maken ons een goed beeld van de gezondheidstoestand van uw familielid, vragen alle noodzakelijke vergunningen aan en stemmen de aankomst- en vertrektijden op elkaar af. Om u zo veel mogelijk te ontlasten organiseren wij ook de betreffende grondtransporten naar en van het vliegveld. Vanzelfsprekend kunt u dergelijke ziekenwagentransporten ook in eigen regie organiseren. In zulke gevallen krijgt u van ons daarbij op elk gewenst moment ondersteuning. Natuurlijk kan de voor de repatriëring aangemelde begeleidende persoon zowel in het vliegtuig als ook in de ambulance bij de patiënt blijven. Indien meerdere verwanten de patiënt begeleiden, verzoeken wij u ons dat in het adviesgesprek mee te delen. Desgewenst plannen wij gaarne een groter ambulancevliegtuig voor u in.

Na afronding van alle voorbereidingen ontvangt u een gedetailleerd vluchtplan, waarin de informatie betreffende uw ambulancejet, de aankomst- en vertrektijden, de vluchttijden en alle verdere voor u belangrijke informatie is samengevat.

3. Uitvoering van uw repatriëring

Op de afgesproken datum halen wij de patient met een ambulance van zijn verblijfplaats af en brengen hem aansluitend naar het vliegveld, direct naar het reeds op hem wachtende ambulancevliegtuig. Vanzelfsprekend houden wij u steeds op de hoogte over de actuele stand van zaken betreffende de repatriëring. De ambulancejet vliegt de patiënt snel en onder begeleiding van een medisch team naar het vliegveld van bestemming, waar vervolgens een ziekenwagen al op de patiënt wacht, om hem in het ziekenhuis van bestemming te brengen. Natuurlijk worden onze patiënten gedurende de gehele repatriëring liggend vervoerd en hoeven ze daarbij niet te bewegen, wat een maximaal patiëntvriendelijke repatriëring garandeert.

 4. Na de repatriëring

Nadat wij de patiënt op het vliegveld of in het ziekenhuis hebben overgedragen aan het verantwoordelijke medische personeel is de repatriëring afgesloten. Vanzelfsprekend staan wij ook na de repatriëring voor vragen, feedback etc. voor u klaar en wanneer u dat wenst schrijven wij voor u ook berichten, zoals bij voorbeeld voor uw ziektekostenverzekering. Verder rest ons nog u te wensen dat de succesvolle inzet belangrijk heeft bijgedragen tot de genezing van uw familielid en u onze hulp wat dat betreft niet meer nodig heeft.

Auslandsrückholung im Ambulanzflugzeug

Uitrusting van de ambulancejet

Onze ambulancejets beschikken typeafhankelijk over een intensive care standaarduitrusting. Daaronder valt:

 • Intensive care unit, bij behoefte met Vacuummatras
 • 6000 Liter medisch zuurstof en optionele reservecylinders
 • Multiparameter-intensieftransportmonitor
 • Intensive Care beademingsapparatuur, ook voor complexe beademingspatronen
 • 12-kanaals Multifunctie ECG
 • Pulsoxymetrie en bloedgas analyseapparaat
 • Bifasische defibrillator en externe pacemaker
 • Satelliettelefoon voor wereldwijde communicatie

Dit is slechts een lijst met voorbeelden; afhankelijk van de conditie van de patiënt wordt deze lijst passend aangevuld. Bovendien zijn alle noodzakelijke medicamenten voor noodgevallen zoals bètablokkers, anticoagulantia en adrenaline in ruime hoeveelheden aanwezig, zodat de best mogelijke patiëntenverzorging steeds gegarandeerd kan worden. Voor iedere ambulancevlucht worden zowel de mee te voeren medicamenten als ook het medische equipment individueel aan de gezondheidstoestand van de patiënt aangepast.

Vaak worden ambulancejets van het type Citation Bravo, Citation Sovereign, Challenger 604, Learjet 31, Learjet 35, Learjet 35a, Learjet 36, Learjet 45 en Learjet 55 resp. 60 ingezet, die vooral in de volgende aspekten uitmunten:

 • snelle inzetbaarheid
 • technische betrouwbaarheid
 • hoge vluchtsnelheid
 • economisch gebruik

Onze patiënten worden gedurende de ambulancevlucht verzorgd en begeleid door ervaren medisch personeel. Daarbij wordt de samenstelling van het team van medische specialisten aan de diagnose van de patiënt aangepast. Het gespecialiseerde artsenteam zorgt voortdurend voor het welbevinden van de patiënt en voor de hoogst mogelijke medische veiligheid gedurende de gehele repatriëring in het vliegtuig.

Heeft u nog vragen?

In onze FAQ vindt u nuttige informatie betreffende medische repatriëringen in een ambulancejet.

Nu contact opnemen voor uw repatriëring

Bij vragen of offerteaanvragen kunt u ons 24 uur per dag telefonisch, per E-Mail of d.m.v. ons contactformulier bereiken. U bereikt ons ervaren, internationale team: