Krijg hulp »
+++ Coronavirus: Repatriëringen uit het buitenland zijn nog steeds mogelijk +++

Ziekenvervoer vanuit Italië

Krijg hulp »

Ziekenvervoer vanuit Italië

Leestijd: 3 minuten

Van de skigebieden in de Italiaanse Alpen tot de bezienswaardigheden van Rome, van de schilderachtige landschappen van Sicilië tot de stranden van de Italiaanse Rivièra: Italië is op elk moment van het jaar een bezoek waard. Elk jaar weer reizen veel Nederlandse toeristen de Alpen over. Italië wordt beschouwd als een van de meest populaire vakantielanden van de Nederlanders.

Urlaub in Italien

Het is dan ook niet verwonderlijk dat we elk jaar talrijke repatriëringen vanuit Italië uitvoeren. Plotselinge ziekte of een ernstig ongeval kan een omvattende medische behandeling noodzakelijk maken. Na een eerste behandeling in een Italiaans ziekenhuis willen veel Nederlandse patiënten de behandeling in eigen land voortzetten. Het vertrouwen in de Nederlandse gezondheidszorg is vaak groter. Bovendien kommen taalbarrières in Nederland te vervallen en kan de nabijheid bij vrienden en familie het welzijn bevorderen en een herstel positief beïnvloeden.

Patiëntentransport vanuit Italië: uw mogelijkheden

Afhankelijk van de gezondheidstoestand van de patiënt en de urgentie van uw aanvraag komen verschillende transportmiddelen voor uw patiëntentransport uit Italië in aanmerking. Wij zetten de mogelijkheden voor u op een rijtje.

Patiëntentransport vanuit Italië in een ambulancevliegtuig

In spoedgevallen en bij patiënten die intensieve medische zorg nodig hebben, vindt de repatriëring in een ambulancevliegtuig met medische uitrusting plaats. Een zeer gespecialiseerd medisch team zet zich in voor het welzijn van de patiënt. Het team staat onder leiding van een ervaren vluchtarts. Op deze manier wordt gegarandeerd dat de patiënt te allen tijde de optimale medische zorg ontvangt.

Ambulancevliegtuigen vliegen niet uitsluitend op grote luchthavens; ze kunnen ook kleinere regionale luchthavens aanvliegen. Deze liggen vaak dichterbij de locatie waar de patiënt zich bevindt en bij de bestemming van het patiëntentransport. Het transport over de weg kan zo aanzienlijk verkort worden, wat de patiënt ontziet. Over het algemeen is een ambulancevliegtuig nog op dezelfde of op de volgende dag startklaar.

Patiëntentransport vanuit Italië in een lijnvliegtuig (liggend)

In individuele gevallen kunnen patiënten met minder acute ziekten liggend in een lijnvliegtuig getransporteerd worden. Het transport vindt plaats op een speciale brancard, die ook wel een stretcher genoemd wordt. Een privacygordijn schermt de patiënt af. Het medische personeel staat de patiënt gedurende de complete vlucht ter zijde.

Helaas zijn voor de installatie van de stretcher enkele aanpassingen in het vliegtuig noodzakelijk. Bij vluchten tussen Italië en Nederland wijzen de luchtvaartmaatschappijen deze aanpassingen vaak af. Vanwege de korte afstanden vliegen de vliegtuigen meerdere keren per dag heen en weer tussen Nederland en Italië. Na elke landing moet het vliegtuig zo snel mogelijk weer opstijgen, zodat er geen tijd is om een stretcher te installeren of te verwijderen.

Ook voor uw individuele geval onderzoeken we graag of een liggend transport uit Italië in een lijnvliegtuig tot de mogelijkheden behoort. In de meeste gevallen voeren de luchtvaartmaatschappijen een dergelijk transport niet uit en vormt een patiëntentransport in een ambulancevliegtuig de enige mogelijkheid.

Patiëntentransport vanuit Italië in een lijnvliegtuig (zittend)

In minder ernstige gevallen kan een medische begeleiding tijdens de vlucht volstaan om een patiënt uit Italië te repatriëren. De patiënt neemt plaats op een normale stoel in het vliegtuig en wordt begeleid door een paramedicus of een specialist. De medische vluchtbegeleider blijft dicht bij de patiënt en kan op elk moment ingrijpen als dat nodig is.

Als u een retourvlucht uit Italië met een medische vluchtbegeleiding wenst, dient u rekening te houden met 1-2 dagen planningstijd. Deze tijd wordt benodigd om de medische toestand te bespreken met de luchtvaartmaatschappij. In de meeste gevallen vindt de repatriëring plaats in de Business Class. Helaas betekent Business Class bij veel vluchten naar Italië niet een comfortabele stoel met meer bewegingsvrijheid, maar bevinden de passagiers in de Business Class zich meestal slechts in een ‘normale’ rij stoelen. Ze hebben hier twee stoelen tot hun beschikking. Afhankelijk van het ziektebeeld van de patiënt heeft de medische begeleider meer bewegingsvrijheid nodig dan hier mogelijk is. Om deze reden wordt een zittend patiëntentransport in een lijnvliegtuig minder vaak uitgevoerd dan een ziekentransport in een ambulancevliegtuig.

Uw voordelen bij de Medische Repatriëringsdienst

Wij zijn uw competente, betrouwbare partner voor een repatriëring uit Italië. Wij organiseren uw complete repatriëring van A tot Z. In geval van een patiëntenvervoer door de lucht regelen we tevens alle noodzakelijke transporten over de weg. Onze experts hebben jarenlange ervaring op het gebied van internationale patiëntentransporten en adviseren u graag. Ons wereldwijde transportnetwerk stelt ons in staat om zelfs op een korte termijn veilige patiëntentransporten mogelijk te maken.

Onze Italiaanstalige afdeling voert indien gewenst gesprekken met het personeel van het ziekenhuis, zodat taalbarrières komen te vervallen. U kunt onze medewerkers te allen tijde bereiken. Wij staan altijd voor u klaar en nemen de tijd om al uw vragen te beantwoorden. U spreekt niet met een anoniem callcenter, maar rechtstreeks met de persoon die verantwoordelijk is voor uw repatriëring uit het buitenland.

Wat zijn de kosten voor een repatriëring uit Italië?

De kosten van een repatriëring hangen van verschillende factoren af. Vanzelfsprekend speelt de afstand tussen vertrekpunt en bestemming een belangrijke rol: een ziekentransport uit Noord-Italië is goedkoper dan een vergelijkbare repatriëring uit Zuid-Italië. Ook de gezondheidstoestand van de patiënt, de urgentie van het transport en het aantal begeleiders zijn factoren die de kosten beïnvloeden. Omdat we bij een aanvraag met al deze punten rekening houden, stellen we voor elk afzonderlijk geval een individuele offerte op.

U hebt nog vragen?

Meer informatie over het verloop en de organisatie van een repatriëring vindt u in onze FAQ

Contactopname voor uw repatriëring uit het buitenland

Wanneer u een patiëntentransport vanuit Italië nodig heeft, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij adviseren u graag en stellen een gratis, vrijblijvende offerte op. Neem contact op met onze 24-uurs service:

Terug