Krijg hulp »

Ambulancevlucht naar het buitenland - uw mogelijkheden

Alle informatie over ziekenvervoer naar het buitenland. Ga goed voorbereid op reis. Al uw opties op een rij. Medische-Repatriëringsdienst 24/7 tot uw dienst.

Krijg hulp »

Ambulancevlucht naar het buitenland - uw mogelijkheden

Leestijd: 4 minuten

De Medische Repatriëringsdienst biedt niet alleen de repatriëring van patiënten naar hun land van herkomst aan. Wij organiseren ook medische vluchten naar het buitenland. Dit komt vaak voor wanneer mensen ontevreden zijn met de medische zorg in Nederland. Lees in deze blog alle informatie over het repatriëren van een persoon naar het buitenland.

Redenen voor een medische repatriëring naar het buitenland

Ongeacht iemand zijn vaderland zijn er verschillende redenen om voor medische zorg naar het buitenland te gaan. Over het algemeen beschikt Nederland over een goede gezondheidszorg, het is zelfs een van de beste systemen ter wereld. Desondanks zijn er bepaalde behandelingen die niet in Nederland worden uitgevoerd. Zo zijn er experimentele chemo kuren die alleen in Amerika te doen zijn.

Ook bevinden zich medische specialisten zich niet altijd in Nederland. De beste neurochirurgen bevinden zich bijvoorbeeld in Spanje of Amerika. Voor zulke behandelingen is het soms onmogelijk om met een normaal vliegtuig te reizen. Voor deze situaties bieden wij een ambulancevlucht aan voor het veiligste transport. Geplande zorg in het buitenland is de meest voorkomende reden voor het nodig hebben van een medische vlucht naar het buitenland.

Naast medische redenen willen sommige mensen ook naar het buitenland voor andere redenen. Wanneer mensen niet meer kunnen vliegen maar nog graag een keer naar hun vaderland willen dan kunnen wij daar ook bij helpen.

Repatriëring naar het buitenland: welk transportmiddel?

Naar het buitenland te reizen voor een medische behandeling is voor veel mensen die het nodig hebben niet zo makkelijk. Vaak is er constant medisch toezicht nodig voor iemand mag vliegen. In andere gevallen mag iemand niet eens vliegen zonder een aangepaste druk in de cabine. De Medische Repatriëringsdienst bied meerdere opties aan voor verschillende situaties.

Ambulancevliegtuig

Voor de meest intensive gevallen raden wij altijd een ambulancevliegtuig aan. In een ambulancevliegtuig is altijd medische apparatuur aanwezig zowel als vliegartsen die toezicht houden over de patiënt. Ook is het mogelijk om met een ambulancevliegtuig de cabinedruk aan te passen waardoor het voor nog meer mensen mogelijk is om een vlucht af te leggen.

Dankzij ons wereldwijde netwerk van ambulancevliegtuigen is er een snelle planning van de vlucht mogelijk. Vaak staat het ambulancevliegtuig nog op dezelfde of de volgende dag voor u klaar om op te stijgen - en niet alleen op de grote internationale luchthavens. Dankzij de flexibiliteit kan een ambulancevliegtuig ook vanaf kleinere regionale vliegvelden opstijgen.

Lijnvliegtuig

Voor een medische vlucht naar het buitenland, waarbij voldoende planningstijd beschikbaar is, kan een lijnvliegtuig een optie zijn. Dit werkt echter niet voor intensive-carepatiënten, want in vergelijking tot een ambulancevliegtuig beschikt het lijnvliegtuig over beperktere medische apparatuur. De patiënt reist samen met een medische vluchtbegeleider. Dit is een arts of paramedicus, die een medische nooduitrusting bij zich draagt en indien nodig onmiddellijk kan ingrijpen.

Indien de patiënt rechtop kan zitten, krijgt hij net als de medische begeleider een zitplaats in de Business Class. Deze zitplaatsen maken een comfortabel transport mogelijk, terwijl de extra ruimte de medische begeleider de mogelijkheid tot handelen biedt wanneer dit nodig is. Wanneer de patiënt liggend getransporteerd moet worden, installeert de luchtvaartmaatschappij een stretcher in de cabine. Op deze stretcher ligt de patiënt comfortabel en word beschut door een gordijn om in alle privacy naar de plaats van aankomst te vliegen.

Een vlucht in een lijnvliegtuig heeft echter bepaalde beperkingen en is daarom niet altijd mogelijk.

  • De luchtvaartmaatschappij controleert de medische situatie van de patiënt zorgvuldig en heeft hiervoor 1-2 dagen de tijd nodig. Vervolgens wordt door de vliegmaatschappij besloten of de patiënt getransporteerd kan worden.
  • Een vlucht in een lijnvliegtuig kan uitsluitend vanaf grotere luchthavens vertrekken. Afhankelijk van de verblijfsplaats en de bestemming van de patiënt kan dit lange transportroutes over de weg van en naar de luchthaven met zich meebrengen.
  • In de eerste plaats wordt het ziekenvervoer in een lijnvliegtuig via rechtstreekse verbindingen uitgevoerd. Verbindingen met overstap kunnen wij eventueel na voldoende planning ook aanbieden.

Helikopter

Een helikopter heeft een zeer beperkte actieradius en kan daarom slechts op korte trajecten worden ingezet - bijvoorbeeld, wanneer de bestemming net over de grens ligt. Over langere afstanden is een helikopter te langzaam en zijn er te veel tussenlandingen nodig.

Op korte trajecten kan een vlucht met een helikopter veel tijd besparen. De helikopter kan in de meeste gevallen direct bij het ziekenhuis landen. Tijdrovende transporten over de weg zijn overbodig. Omdat een arts de vlucht begeleidt en de medische uitrusting aan boord voldoet aan moderne maatstaven, wordt het welzijn van de patiënt gegarandeerd.

Ambulance

In bepaalde gevallen kan een medische repatriëring naar het buitenland ook met een ambulance worden uitgevoerd. Vergelijkbaar met een helikopter geldt dit met name voor kortere afstanden. Langere reistijden vormen een te grote belasting voor de patiënt en kunnen daarom medisch gezien niet verantwoord worden. Bovendien stijgt het risico dat files, omleidingen of andere onverwachte gebeurtenissen de reis onnodig vertragen. Een ongeluk of ongeval op de weg kan een ambulance voor een langere tijd verhinderen. Tenslotte mag een ziekenwagen niet worden ingezet bij acute spoedgevallen, gezien de relatief lange transporttijd.

Wanneer er een ambulance wordt ingezet, wordt het transport naar het buitenland meestal door paramedici begeleid. Indien nodig reist er ook een arts mee, die verantwoordelijk is voor het welzijn van de patiënt. De moderne medische apparatuur aan boord maakt een veilige repatriëring naar het buitenland mogelijk.

Dekt de verzekeraar de kosten?

Ook wanneer deze vraag niet algemeen beantwoord kan worden, geldt dat een repatriëring naar het buitenland meestal niet vergoed wordt door de verzekering. Wettelijk zijn zorgverzekeraars normaal gesproken alleen verantwoordelijk voor medische behandelingen, maar niet voor internationaal transport.

Een reisverzekering dekt in bepaalde gevallen de kosten voor de reis maar dit komt niet vaak voor. Bekijk altijd de exacte verzekeringsdekking om te controleren of het toch gedekt word. In de meeste gevallen moeten de kosten voor een medisch transport naar het buitenland door de persoon zelf gedragen worden.

Wat kost een ziekentransport naar het buitenland?

De kosten van een ziekenvervoer hangen van sterk uiteenlopende factoren af. Dit geldt vanzelfsprekend ook voor vervoer naar het buitenland. Wij stellen daarom voor elke aanvraag een individuele offerte op en houden hierbij rekening met de volgende factoren:

  • Route en -afstand
  • Transportmiddel
  • Gezondheidstoestand van de patiënt
  • Urgentie van de aanvraag
  • Aantal begeleiders

Ook voor speciale gevallen stellen we graag een individuele offerte op. Neem simpelweg contact met ons op, zodat wij uw kwestie in behandeling kunnen nemen.

Ziekenvervoer naar het buitenland met bed-tot-bed-service

De Medische Repatriëringsdienst regelt het complete ziekentransport naar het buitenland. Dit betekent dat wij ook de benodigde transporten over de weg voor onze rekening nemen. Bij een transport halen we de patiënt met de ambulance op vanaf zijn verblijfplaats en brengen hem rechtstreeks naar het vliegveld. Na de landing staat er wederom een ziekenwagen klaar voor de patiënt, om ze onder medische begeleiding naar het ziekenhuis te brengen.

Heeft u nog vragen?

Als u nog vragen hebt over de procedure en de organisatie van het ziekentransport, raden wij u onze FAQ aan.

Neem nu contact op voor uw repatriëring

Wanneer u een repatriëring naar het buitenland nodig hebt, staan wij 24 uur per dag, elke dag van de week, voor u klaar. Ons ervaren team adviseert u gratis en maakt op verzoek een vrijblijvende offerte voor u. U kunt contact opnemen per telefoon, email of via ons contactformulier.

Terug