Krijg hulp »
+++ Coronavirus: Repatriëringen uit het buitenland zijn nog steeds mogelijk +++

Ziekenvervoer naar het buitenland - uw mogelijkheden

Krijg hulp »

Ziekenvervoer naar het buitenland - uw mogelijkheden

Leestijd: 4 minuten

De Medische Repatriëringsdienst biedt niet alleen het vervoer van patiënten naar het eigen land aan. Wij organiseren ook patiëntentransporten naar het buitenland. Dit transport van patiënten is vooral de moeite waard wanneer onze klanten ontevreden zijn met de medische zorg in hun eigen land.

Redenen voor een transport naar het buitenland

Afhankelijk van het land van herkomst van de patiënt zijn er verschillende redenen voor een patiëntentransport naar het buitenland; In sommige landen, zoals in Nederland, is de gezondheidszorg over het algemeen goed. Sommige patiënten willen echter door de beste specialisten ter wereld behandeld worden en zijn bereid om hiervoor naar het buitenland te reizen. Bovendien worden in sommige landen reeds vernieuwende behandelmethoden aangeboden, die in het thuisland van de patiënt nog niet ter beschikking staan.

De situatie is anders, wanneer de medische zorg in het thuisland van de patiënt als ontoereikend wordt ervaren. Dit motiveert bijvoorbeeld veel klanten uit Oost- of Zuid-Europa om naar het buitenland te reizen. Zij hebben geen specialisten van wereldfaam nodig, maar een betrouwbare behandeling, zoals dat in het doelland in vrijwel elk ziekenhuis mogelijk is.

Patiëntentransport naar het buitenland: welk transportmiddel?

Slechts zeer weinig patiënten zijn in staat om alleen naar het buitenland te reizen om daar een medische behandeling te ondergaan. In de meeste gevallen wordt er medische begeleiding en een gespecialiseerd transportmiddel benodigd. De keuze voor een bepaald vervoermiddel hangt met name af van de geplande transportbestemming en de gezondheidstoestand van de patiënt.

Ambulancevliegtuig

Als de patiënt tijdens de vlucht intensieve medische zorg of zelfs levensondersteunde apparatuur benodigd, is een ambulancevliegtuig vaak de beste en meestal zelfs de enige mogelijkheid om een patiëntentransport naar het buitenland uit te voeren. De uitrusting aan boord is vergelijkbaar met de uitrusting van een moderne intensive-care afdeling. Het gespecialiseerde medische team onder leiding van een ervaren arts, (die) is verantwoordelijk is voor een optimale verzorging van de patiënt.

Dankzij ons wereldwijde netwerk van ambulancevliegtuigen is er een snelle planning van het patiëntentransport mogelijk. Vaak staat het ambulancevliegtuig nog op dezelfde of de volgende dag voor u klaar om op te stijgen - en niet alleen op de grote internationale luchthavens. Dankzij de flexibiliteit kan een ambulancevliegtuig ook vanaf kleinere regionale vliegvelden starten, zodat uw ambulancevlucht naar het buitenland in de buurt bij u kan vertrekken.

Lijnvliegtuig

Voor een gepland ziekenvervoer naar het buitenland, waarbij voldoende planningstijd beschikbaar is, kan een lijnvliegtuig een optie zijn. Dit geldt echter niet voor intensive-care-patiënten, want in vergelijking tot een ambulancevliegtuig beschikt het lijnvliegtuig over beperktere medische mogelijkheden. De patiënt reist samen met een medische vluchtbegeleider. Dit is een arts of paramedicus, die een medische nooduitrusting bij zich draagt en indien nodig onmiddellijk kan ingrijpen.

Indien de patiënt rechtop kan zitten, krijgt hij net als de medische begeleider een reguliere zitplaats in de Business Class. Het zitcomfort maakt een patiëntvriendelijk transport mogelijk, terwijl de extra ruimte de medische begeleider de mogelijkheid tot handelen biedt wanneer dit nodig is. Wanneer de patiënt daarentegen liggend getransporteerd moet worden, installeert de luchtvaartmaatschappij een stretcher in de passagierscabine. Op deze stretcher ligt de patiënt comfortabel. Een privacygordijn schermt nieuwsgierige blikken af.

Een patiëntentransport in een lijnvliegtuig is echter aan bepaalde beperkingen onderworpen en is daarom niet altijd mogelijk.

  • De luchtvaartmaatschappij controleert de medische situatie van de patient zorgvuldig en benodigd hiervoor 1-2 dagen de tijd. Vervolgens wordt door de vliegmaatschappij naar eigen goeddunken besloten, of de patiënt getransporteerd kan worden.
  • Een patiëntentransport in een lijnvliegtuig kan uitsluitend vanaf grotere luchthavens vertrekken, die überhaupt lijnvluchten aanbieden. Afhankelijk van de verblijfsplaats en de bestemming van de patiënt kan dit lange transportroutes over de weg van en naar de luchthaven met zich meebrengen.
  • Liggend ziekenvervoer is meestal niet haalbaar op korte trajecten, omdat het vliegtuig na een landing vaak zo snel mogelijk weer zijn vlucht vervolgt. Er is dus geen tijd om een stretcher te installeren. Ook de Business Class biedt minder comfort en ruimte dan op langeafstandsvluchten. Een geschikt transport in zittende positie is niet altijd mogelijk.
  • In de eerste plaats wordt het ziekenvervoer in een lijnvliegtuig via rechtstreekse verbindingen uitgevoerd. Verbindingen met overstap kunnen weliswaar voor elk afzonderlijk geval in overweging worden genomen, maar brengen vaak te veel onberekenbare factoren voor een patiëntentransport met zich mee.

Helikopter

Een helikopter heeft een zeer beperkte (bereik) actieradius en kan daarom slechts op korte trajecten voor een patiëntentransport naar het buitenland worden ingezet - bijvoorbeeld, wanneer de bestemming in het buurland ligt. Over langere afstanden is een helikopter te langzaam en zijn er te veel tussenlandingen nodig.

Op korte trajecten kan een vlucht met een helikopter veel tijd besparen. De helikopter kan in de meeste gevallen direct bij het ziekenhuis landen. Tijdrovende transporten over de weg zijn overbodig. Omdat een arts de vlucht begeleidt en de medische uitrusting aan boord voldoet aan de meest moderne standaards, wordt het welzijn van de patiënt gegarandeerd.

Ambulance

In bepaalde gevallen kan een patiëntentransport  naar het buitenland ook met een ambulance worden uitgevoerd. Vergelijkbaar met een helikopter geldt dit met name voor kortere afstanden. Langere reistijden vormen een te grote belasting voor de patiënt en kunnen daarom medisch gezien niet verantwoord worden. Bovendien stijgt het risico dat files, omleidingen of andere onverwachte gebeurtenissen de reis onnodig vertragen. Tenslotte mag een ziekenwagen niet worden ingezet bij acute spoedgevallen, gezien de relatief lange transporttijd.

Wanneer er een ambulance wordt ingezet, wordt het transport naar het buitenland meestal door paramedici begeleid. Indien nodig reist er ook een arts mee, die verantwoordelijk is voor het welzijn van de patiënt. De moderne medische apparatuur aan boord maakt een veilig patiëntentransport mogelijk.

Dekt de verzekeraar de kosten?

Ook wanneer deze vraag niet algemeen beantwoord kan worden, geldt dat een patiëntentransport naar het buitenland meestal niet vergoed wordt door de verzekering. Wettelijke ziektekostenverzekeraars zijn normaal gesproken alleen verantwoordelijk voor medische behandelingen, maar niet voor internationaal patiëntentransport.

Een reisverzekering draagt in bepaalde gevallen de kosten voor een repatriëring van een patiënt uit het buitenland naar het thuisland. Bij een ziekentransport naar het buitenland dekt de verzekering de kosten echter niet. Vanzelfsprekend is het de moeite waard om in elk afzonderlijk geval de exacte verzekeringsdekking te controleren. In de meeste gevallen moeten de kosten voor een patiëntentransport naar het buitenland door de patiënten zelf gedragen worden.

Wat kost een ziekentransport naar het buitenland?

De kosten van een ziekenvervoer hangen van sterk uiteenlopende factoren af. Dit geldt vanzelfsprekend ook voor een patiëntentransport naar het buitenland. Wij stellen daarom voor elke aanvraag een individuele offerte op en houden hierbij rekening met de volgende factoren:

  • transportroute en -afstand
  • benodigd transportmiddel
  • gezondheidstoestand van de patiënt
  • spoedeisendheid aanvraag
  • aantal begeleiders

Ook voor uw speciale geval stellen we graag een individuele offerte op. Neem simpelweg contact met ons op, zodat wij uw kwestie in behandeling kunnen nemen.

Patiëntentransport naar het buitenland met bed-tot-bed-service

De Medische Repatriëringsdienst organiseert (de) het complete ziekentransport naar het buitenland. Dit betekent dat wij ook de benodigde transporten over de weg voor onze rekening nemen. Bij een patiëntentransport in een ambulance- of lijnvliegtuig halen we de patiënt met de ambulance op vanaf zijn verblijfplaats en brengen hem rechtstreeks naar het vliegveld. Na de landing staat er wederom een ziekenwagen klaar voor de patiënt, om hem onder medische begeleiding naar het beoogde ziekenhuis te brengen.

U hebt nog vragen?

Als u nog vragen hebt over de procedure en de organisatie van het ziekentransport, raden wij u onze FAQ aan. 

Neem nu contact op voor uw patiëntentransport

Wanneer u een patiëntentransport naar het buitenland nodig hebt, staan wij 24 uur per dag, elke dag van de week, voor u klaar. Ons ervaren team adviseert u gratis en brengt op verzoek een vrijblijvende offerte uit. Neem contact met ons op:

Terug