Krijg hulp »
+++ Coronavirus: Repatriëringen uit het buitenland zijn nog steeds mogelijk +++

Wat is een medisch zinvolle repatriëring?

Krijg hulp »

Wat is een medisch zinvolle repatriëring?

Leestijd: 2 minuten

Wie zijn vakantie ruim van te voren plant, sluit meestal ook een reisverzekering af. Deze verzekering dekt de kosten van een behandeling bij een ongeval tijdens de vakantie. Ook medische behandelingen door een lokale arts of in het ziekenhuis worden vergoed. Theoretisch vergoeden veel reisverzekeringen ook een repatriëring naar Nederland.

De praktijk ziet er helaas echter vaak anders uit. Dit komt omdat de polis vaak clausules bevat waarop de verzekeraars zich beroept om een overname van de kosten te weigeren. Een vergoeding van kosten vindt namelijk alleen plaats als de repatriëring medisch noodzakelijk en in uitzonderlijke gevallen medisch zinvol is. In dit artikel informeren wij u over wanneer een repatriëring medisch zinvol respectievelijk noodzakelijk is.

Was ist ein medizinisch sinnvoller Krankenrücktransport?

Medisch zinvolle & medisch noodzakelijke repatriëring

Over het algemeen gaan we ervan uit, dat een repatriëring noodzakelijk is als de behandeling in een Nederlands ziekenhuis naar verwachting succesvoller is. Ook de nabijheid van familie maakt een repatriëring plausibel. Verzekeraars zien dit echter anders. Zij maken verschil tussen een medisch zinvolle en medisch noodzakelijke repatriëring.

Wanneer is een repatriëring medisch zinvol?

Medisch gezien is een repatriëring volgens de verzekeraars zinvol, zodra een patiënt in de buitenlandse kliniek weliswaar kan worden behandeld, maar de kans op succes in Nederland aanzienlijk groter is. Deze formulering omvat ook de sociale redenen die zich voordoen wanneer de patiënt tijdens een langer verblijf in het ziekenhuis dichter bij zijn familie wil zijn. Vanuit medisch oogpunt is een repatriëring dus zinvol als de patiënt ter plaatse kan worden behandeld, maar een verdere behandeling in Nederland sneller is/meer uitzicht op succes biedt.

Wanneer is een repatriëring medisch noodzakelijk?

In de meeste gevallen dekken verzekeraars uitsluitend de kosten voor medisch noodzakelijke repatriëringen. Dit geval doet zich voor wanneer de repatriëring door een arts wordt geadviseerd. Als bijvoorbeeld ter plaatse een belangrijke, levensreddende operatie niet uitgevoerd kan worden, is het transport naar een ander ziekenhuis medisch gezien noodzakelijk. De kosten worden in dit geval door de reisverzekering gedekt. Voorwaarde is wel dat de behandelende artsen schriftelijk verklaren dat de patiënt getransporteerd kan worden.

Repatriëring zonder vergoeding kosten

Voor de patiënt is het vaak een zware klap als de reisverzekering de overname van de kosten voor een repatriëring weigert. Per slot van rekening werd de verzekering extra voor deze gevallen afgesloten. De Medische Repatriëringsdienst vliegt patiënten ook zonder verzekering snel en onbureaucratisch terug naar Nederland.

Onze aangeboden diensten omvatten:

  • communicatie met de behandelende artsen
  • communicatie met officiële instanties
  • organisatie van de retourvlucht
  • organisatie van het transport over de weg
  • terbeschikkingstelling van medisch personeel dat de retourvlucht begeleidt
  • uitvoering van de ambulancevlucht

Afhankelijk van de urgentie worden de patiënten met een helikopter, een ambulancevliegtuig of een lijnvliegtuig gevlogen. Een helikopter kan bij spoedgevallen in de kortst mogelijke tijd opstijgen, maar kan uitsluitend worden gebruikt voor korte afstanden.

Het meest ingezette vliegtuig bij repatriëringen is het ambulancevliegtuig. Het brengt patiënten ook over lange afstanden veilig vanuit het buitenland naar het gewenste ziekenhuis in het thuisland. Onze ambulancevliegtuigen kunnen zeer snel worden ingezet, indien nodig zelfs op dezelfde dag.

Patiënten met lichte verwondingen kunnen vaak ook in een afgescheiden ruimte van een lijnvliegtuig worden vervoerd of - over korte afstanden - met een ambulance getransporteerd worden.

Als u ons noodnummer belt, wordt u persoonlijk geadviseerd door onze ervaren repatriëringsdienst. Als u voor een repatriëring kiest, gaan wij direct voor u aan de slag. We overleggen met u, welk transportmiddel voor u de beste keuze is. Elke vlucht wordt begeleid door medisch personeel dat in geval van nood onmiddellijk kan ingrijpen.

U hebt nog vragen?

In onze FAQ vindt u uitgebreide informatie over retourvluchten onder medische begeleiding.

Contactopname voor uw repatriëring uit het buitenland

Onze 24-uurs service staat dagelijks tot uw beschikking - ook in het weekend en op feestdagen. Wij adviseren u graag! Indien gewenst stellen we een gratis en vrijblijvende offerte voor u op. Neem contact met ons op:

Terug