Krijg hulp »

Voorwaarden voor repatriëring

Vind hier algemene informatie over repatriëring vanuit het buitenland. Ambulancevlucht zelf financieren. Medische-Repatriëringsdienst 24/7 tot uw dienst.

Krijg hulp »

Voorwaarden voor repatriëring

Leestijd: 2 minuten

Wie tijdens een verblijf in het buitenland ziek wordt, denkt vaak aan een repatriëring terug naar huis. Dit geldt met name, wanneer de gezondheidszorg in het land van verblijf zich niet op hetzelfde niveau bevindt als het thuisland. Terwijl veel patiënten in deze situatie zo snel mogelijk terug naar huis willen, twijfelen anderen om de knoop door te hakken. En in sommige gevallen worden processen vertraagd door externe factoren. Een tijdig retourtransport kan echter voor het verdere verloop van de ziekte doorslaggevend zijn. Wij lichten hier de belangrijkste beïnvloedende factoren toe.

In staat om te vliegen (‘fit to fly’)

De meeste repatriëringen vanuit het buitenland worden met een ambulancevliegtuig uitgevoerd. Dit is vrijwel altijd de snelste en veiligste manier van transport, maar elk ziekenvervoer vormt een zekere belasting voor de patiënt. Daarom controleren onze vliegartsen vooraf, of de patiënt in staat is om te vliegen (fit to fly). Hiervoor beoordelen ze het actuele medische rapport en de relevante waarden van de patiënt. Alleen wanneer de patiënt in staat wordt geacht om te vliegen, kan de transfervlucht worden uitgevoerd.

De inschatting van de artsen is echter altijd slechts een momentopname: op het moment dat het medische rapport werd opgesteld, was de patiënt in staat om te vliegen. Indien vervolgens echter veel tijd verstrijkt - bijvoorbeeld omdat de patiënt of zijn naasten nog steeds twijfelen of de ambulancevlucht daadwerkelijk moet worden uitgevoerd - kan er een geheel nieuwe situatie ontstaan. Een reeds ernstige ziekte kan nog ernstiger worden, tot het punt waarop niet meer kan worden gevlogen. Dan moeten we de repatriëring annuleren of uitstellen.

Speciaal geval COVID-19

Indien een patiënt met het coronavirus besmet is geraakt, is het verloop van de ziekte zeer moeilijk in te schatten. Veel besmette personen zijn aanvankelijk asymptomatisch of hebben slechts milde symptomen. Bij een groot aantal gevallen blijft dit zo. Het lichaam krijgt de infectie vanzelf onder controle en eventuele symptomen verdwijnen weer.

Maar ook een ernstig verloop begint vaak met een paar dagen waarop de symptomen slechts mild zijn. In deze fase bevindt de patiënt zich vaak niet onder medische behandeling, maar slechts in quarantaine. Na zeven tot tien dagen gaat zijn gezondheidstoestand echter zienderogen achteruit en is een behandeling in het ziekenhuis noodzakelijk - vaak zelfs op de intensive care. Afhankelijk van de hoeveelheid extra zuurstof die de patiënt nodig heeft, is een ambulancevlucht eventueel niet meer mogelijk. Zo kan het gebeuren dat een patiënt die een week eerder zelfs geen medische behandeling nodig had, plotseling niet meer in staat is om te vliegen.

Snelle revalidatie

Niet altijd is ‘fit to fly’ de reden die bij te lang wachten problemen oplevert. Vaak is er na ziekte dringend een professionele revalidatie nodig, die het beste in het thuisland kan worden uitgevoerd. Als de revalidatiebehandeling te lang op zich laat wachten, kan dit verstrekkende gevolgen hebben. Na een hartaanval [Link] of een gebroken heup [Link] bijvoorbeeld is een snelle, vakkundig uitgevoerde revalidatie een onontbeerlijke stap om de oorspronkelijke mobiliteit zo veel mogelijk te herwinnen.

Het is daarom na de eerste behandeling ter plaatse zeer raadzaam om snel een repatriëring te regelen - tenminste, als de medische situatie op de verblijfplaats niet aan uw verwachtingen voldoet.

Vertragingen door de verzekering

De reisverzekering ondersteunt vaak bij een repatriëring uit het buitenland. Soms kunnen lastige bureaucratische processen de repatriëring echter aanzienlijk vertragen. De beoordeling van een geval kan meerdere dagen duren. De patiënt moet ondertussen deze dagen nog doorbrengen in het buitenland.

Bij het reeds beschreven voorbeeld van een ernstige infectie met het coronavirus kan dit de kans op een tijdig vervoer zelfs aanzienlijk verkleinen. Zolang de patiënt slechts lichte symptomen heeft, zullen veel verzekeraars een repatriëring als onnodig beoordelen en weigeren. Pas wanneer de ziekte zo ernstig blijkt te zijn, dat de besmette persoon in het ziekenhuis moet worden opgenomen, schat de verzekeraar de situatie anders in. In geval van een bijzonder ernstig verloop van de ziekte kan zich snel het geval voordoen dat de patiënt niet meer vervoerbaar is.

Als de bureaucratie van de verzekeringsmaatschappijen te lang duurt, bestaat er de mogelijkheid om de repatriëring in de eerste instantie zelf te financieren. De factuur kunt u vervolgens bij uw verzekeraar indienen en om een vergoeding verzoeken. Of de reisverzekeraar aan dit verzoek voldoet, valt algemeen niet te voorspellen.

Nu contact opnemen voor uw repatriëring uit het buitenland

Onze 24-uurs service staat op elk gewenst moment voor u klaar. Wij adviseren u gratis en stellen op verzoek een vrijblijvende offerte op. Neem contact met ons op per telefoon, email of ons contactformulier.

Terug