Krijg hulp »
+++ Coronavirus: Repatriëringen uit het buitenland zijn nog steeds mogelijk +++

Vliegen met hersenoedeem

Krijg hulp »

Vliegen met hersenoedeem

Leestijd: 3 minuten

Hersenoedeem is een ophoping van vocht in de hersenen. De aandoening treedt vaak op bij hersenletsel of een beroerte en kan zware complicaties veroorzaken: het schedelbot biedt weinig ruimte voor de ophoping van vocht en verhindert, dat de hersenen kunnen uitzetten. De druk stijgt en er kan duizeligheid, hoofdpijn of misselijkheid optreden. In ernstige gevallen kan de patiënt in coma raken of zelfs overlijden. Een snelle behandeling in een ziekenhuis is bij een hersenoedeem vrijwel altijd aan te raden.

Gezien deze omstandigheden is het onwaarschijnlijk, dat een patiënt met hersenoedeem een zakelijke of particuliere vlucht zou willen nemen. Maar wat als een reiziger tijdens zijn verblijf in het buitenland bijvoorbeeld een beroerte krijgt of bij een ongeluk zwaar hoofdletsel oploopt? Als er daarbij een hersenoedeem optreedt, volgt er vaak een lange en complexe behandeling - van zowel de onderliggende oorzaak als het hersenoedeem zelf. Veel patiënten willen dan ook zo snel mogelijk naar huis terugkeren en de behandeling daar voortzetten. Maar mogen ze onder deze omstandigheden überhaupt vliegen?

Waarom is een lijnvlucht voor personen met een hersenoedeem niet mogelijk?

Vanuit medisch oogpunt is een lijnvlucht met hersenoedeem volstrekt onmogelijk: aan boord is de luchtdruk ongeveer gelijk aan de omstandigheden op een bergtop in de Alpen. Door de, in vergelijking met het grondniveau, afgenomen luchtdruk kan de vochtophoping in de hersenen uitzetten en complicaties veroorzaken.

Zelfs als iemand deze risico’s negeert en desondanks wil vliegen, is dit niet mogelijk: de luchtvaartmaatschappij staat het meereizen van ernstig zieke passagiers alleen toe, als ze de medische documenten vóór de vlucht zorgvuldig heeft gecontroleerd en de patiënt als fit genoeg om te vliegen (fit to fly) wordt beoordeeld. Bij een hersenoedeem zal de luchtvaartmaatschappij altijd besluiten dat de patiënt niet mee mag vliegen.

Hoe kan een patiënt met een hersenoedeem vliegen?

Bij een hersenoedeem kan een patiëntentransport door de lucht uitsluitend in een ambulancevliegtuig plaatsvinden. Ten eerste zorgt een vluchtarts gedurende de gehele vlucht voor de patiënt en grijpt onmiddellijk in bij complicaties. De moderne technische uitrusting van een ambulancevliegtuig maakt een permanente controle van de gezondheidstoestand mogelijk, net als op de intensive care.

Ten tweede is er in het ambulancevliegtuig een patiëntvriendelijke drukaanpassing in het kader van een Sea Level Vlucht mogelijk, zodat er tijdens de vlucht geen extra druk op de hersenen wordt uitgeoefend. Hiervoor vliegt het ambulancevliegtuig iets onder de normale vlieghoogte en maakt het bovendien gebruik van enkele aanvullende technische maatregelen. Deze zorgen ervoor dat de luchtdruk dichter bij die van het grondniveau komt te liggen, zodat er een repatriëring van patiënten met een hersenoedeem mogelijk is.

Betaalt de verzekering de repatriëring?

Of de verzekering de kosten van een repatriëring vergoedt, hangt af van de bestaande dekking van de verzekering. Er kan hier geen beroep gedaan worden op de wettelijke zorgverzekeraar of een particuliere ziektekostenverzekering. Alleen bij een speciale reisverzekering bestaat er kans op een overname van de kosten, die echter van de beoordeling van de medische situatie afhangt.

Veel reisverzekeringen vergoeden de kosten alleen in geval van een medische noodzaak. Dit zou betekenen dat een behandeling van een hersenoedoem in het land van verblijf niet mogelijk is. Een dergelijke situatie is in de meeste landen echter onwaarschijnlijk; vaak bestaat er in principe de mogelijkheid om een hersenoedeem te behandelen, maar belooft een transport naar Nederland betere resultaten. Een dergelijk medisch zinvol patiëntentransport wordt slechts door relatief weinig verzekeraars gedekt.

De Medische Repatriëringsdienst heeft al succesvol met veel reisverzekeraars samengewerkt. Ook als er geen overname van de kosten mogelijk is, staat wij voor u klaar en organiseren de repatriëring voor particuliere opdrachtgevers.

Wat kost een repatriëring voor patiënten met een hersenoedoem?

Wie de kosten voor een retourtransport zelf moet dragen, wil natuurlijk graag weten hoe hoog deze kosten zullen zijn. Helaas kunnen we daarover geen algemene informatie verstrekken, want bij elke calculatie moeten we rekening houden met verschillende factoren, die afhankelijk zijn van de individuele situatie van de patiënt.

Vooral de vliegroute is hier relevant, omdat langere afstanden vanzelfsprekend ook hogere kosten met zich meebrengen. Daarnaast speelt het benodigde vliegtuigtype een rol, dat eveneens op de vliegroute, maar ook op het gewenste aantal begeleiders wordt afgestemd. Kleinere ambulancevliegtuigen zijn minder duur, maar bieden, naast de medische crew, slechts plaats voor één begeleider. Bovendien moeten ze op lange vluchten vaker een tussenlanding maken om te tanken. Grotere vliegtuigen kunnen ook lange afstanden non-stop of met slechts één tussenstop afleggen en bieden voldoende ruimte voor meerdere begeleiders.

Een andere belangrijke kostenfactor is de urgentie van de aanvraag en de daarmee samenhangende beschikbaarheid. Met een korte voorbereidingstijd of flexibiliteit wat de datum van de vlucht betreft is er vrijwel altijd een geschikt ambulancevliegtuig te vinden dat slechts een kortere positioneringsvlucht nodig heeft. Indien de vlucht daarentegen zo snel mogelijk moet plaatsvinden, moeten wij eventueel gebruik maken van een vliegtuig dat een langere en dus ook duurdere positioneringsvlucht moet uitvoeren.

De Medische Repatriëringsdienst: uw betrouwbare partner

Dankzij onze decennialange ervaring en ons wereldwijde netwerk zijn wij uw ideale partner voor een repatriëring. Indien nodig kunnen wij u vrijwel overal ter wereld op dezelfde of op de eerstvolgende dag een ambulancevliegtuig aanbieden dat een veilige repatriëring voor personen met een hersenoedeem mogelijk maakt.

Wij ontlasten u maximaal van alle organisatorische inspanningen en zorgen indien gewenst ook voor het transport met een ambulance naar de vertrekluchthaven en naar het bestemmingsziekenhuis. Ons meertalige team overwint alle taalbarrières en met onze uitstekend opgeleide, ervaren vluchtartsen bevindt de patiënt zich altijd in de beste handen.

Nu contact opnemen voor uw repatriëring uit het buitenland

Onze 24-uurs service staat op elk gewenst moment voor u klaar. Wij adviseren u gratis en stellen op verzoek een vrijblijvende offerte op. Neem contact met ons op:

Terug