Krijg hulp »
+++ Coronavirus: Repatriëringen uit het buitenland zijn nog steeds mogelijk +++

Repatriëring vanuit Griekenland

Krijg hulp »

Repatriëring vanuit Griekenland

Leestijd: 3 minuten

Oude ruïnes en fascinerende tempelcomplexen bewonderen, of aan het strand genieten van het fijne zand en het kristalheldere water: Griekenland heeft niet voor niets een onweerstaanbare aantrekkingskracht op toeristen. Jaar na jaar worden records bij de bezoekeraantallen doorbroken. Op de vele mooie Griekse eilanden of in bruisende hoofdstad Athene willen de toeristen zich ontspannen en genieten - maar niet aangewezen zijn op medische hulp. Wanneer een ongeval of plotselinge ziekte een abrupt einde van de vakantiepret betekent, wensen veel patiënten een snelle repatriëring naar Nederland.

Touristenziel Griechenland

Redenen voor een repatriëring uit Griekenland

De wettelijke zorgverzekering vergoedt geen patiëntentransport van Griekenland naar Nederland. In medisch noodzakelijke – en soms ook in medisch zinvolle – gevallen is de reisverzekering verantwoordelijk voor de overname van de kosten. Als er geen reisverzekering werd afgesloten of de verzekeraar een overname van de kosten weigert, kunt u altijd een particuliere repatriëring uit Griekenland laten uitvoeren.

Er kunnen uiteenlopende redenen zijn voor een repatriëring uit Griekenland. De volgende beweegredenen komen echter bijzonder vaak voor:

  • Het gezondheidssysteem in Griekenland wordt in vergelijking met Nederland als ontoereikend ervaren.
  • De communicatie met artsen en ziekenhuispersoneel ter plekke is door de taalbarrière nauwelijks mogelijk en maakt een passende behandeling vrijwel onmogelijk.
  • Familie en vrienden kunnen de patiënt niet op afstand bijstaan.

Vaak is het ook een combinatie van deze factoren, die pleiten voor een patiëntentransport vanuit Griekenland naar Nederland. Zodra het besluit is genomen om de patiënt te repatriëren, moet het beste transportmiddel gekozen worden.

Patiëntentransport vanuit Griekenland: transportmiddel

Een patiëntentransport over de weg van Griekenland naar Nederland wordt sterk afgeraden. Een zulke reis duurt immers minimaal een gehele dag. Bovendien kunnen er vertragingen optreden door files, wegversperringen of ongelukken. Dit alles betekent een onnodig en potentieel gevaarlijke belasting voor de patiënt. Ook voor een helikoptervlucht is de afstand tussen Griekenland en Nederland te lang. Een repatriëring uit Griekenland vindt dus meestal met het vliegtuig plaats. Er zijn verschillende varianten beschikbaar, afhankelijk van de gezondheidstoestand van de patiënt.

Patiëntentransport vanuit Griekenland in een ambulancevliegtuig

De snelste en veiligste manier om een patiënt van Griekenland naar Nederland te vervoeren, is het vervoer in een ambulancevliegtuig. Deze vliegtuigen kunnen ook landen op kleinere regionale luchthavens. Voor dit transportmiddel is slechts een minimale planningstijd nodig - vaak is het vliegtuig nog dezelfde of de volgende dag startklaar. Aan boord zorgt een ervaren vluchtarts voor de patiënt en controleert continu zijn of haar gezondheidstoestand.

Moderne medische apparatuur betekent een maximale veiligheid, ook bij het transport van intensive-care patiënten. Indien de gezondheidstoestand van de patiënt extra, gespecialiseerde apparatuur vereist, wordt deze vanzelfsprekend mee aan boord genomen. Als het ziektebeeld van een patiënt bijzonder gevoelig is voor veranderingen van de luchtdruk, kan zelfs de cabinedruk van het ambulancevliegtuig tijdens de vlucht op sea-level gehouden worden. Een dergelijke vlucht wordt dan ook Sea-Level-Vlucht genoemd.

De combinatie van een snelle beschikbaarheid en een uitgebreide medische apparatuur maakt het ambulancevliegtuig in veel gevallen het geprefereerde transportmiddel voor patiëntentransporten uit Griekenland naar Nederland. Dit geldt in het bijzonder als het gaat om dringend ziekenvervoer. Met iets meer planningstijd zijn er ook andere opties voor een repatriëring.

Patiëntentransport vanuit Griekenland in een lijnvliegtuig (liggend)

Als de patiënt geen intensieve zorg nodig heeft, maar wel liggend getransporteerd moet worden, kan de patiënt ook met een lijnvliegtuig naar Nederland gevlogen worden. In de passagierscabine wordt in dit geval een speciale brancard (een zogenaamde stretcher) geïnstalleerd. De patiënt kan hierop tijdens de vlucht liggen en wordt door een privacygordijn beschermd tegen nieuwsgierige blikken.

Tijdens de vlucht zorgt een medische begeleider voor het welzijn van de patiënt. Deze begeleider is een arts of paramedicus, die zich continu in de buurt van de patiënt bevindt. Zo kan hij snel reageren indien dit nodig is. Ook eventuele begeleiders kunnen plaatsnemen op een reguliere zitplaats in de buurt van de stretcher en de zieke bijstaan.

Omdat patiëntentransporten in een lijnvliegtuig vooraf nauwkeurig met de luchtvaartmaatschappij moeten worden afgestemd, moet er rekening worden gehouden met een planningstijd van 1-2 dagen. De coördinatie van aansluitende vluchten is bij een dergelijk patiëntentransport zeer moeilijk. Transporten waarbij de patiënt ligt worden daarom meestal uitsluitend met rechtstreekse vluchten uitgevoerd.

Patiëntentransport vanuit Griekenland in een lijnvliegtuig (zittend)

Als de patiënt langere tijd kan zitten en de gezondheidssituatie stabiel is, kan een patiëntentransport in een lijnvliegtuig ook op een normale zitplaats plaatsvinden. Ook hier staat een medisch begeleider de patiënt ter zijde en is bij gezondheidsproblemen direct beschikbaar. Opdat de begeleider in noodgevallen de volledige vrijheid van handelen heeft, wordt zittend ziekenvervoer normaal gesproken uitgevoerd in de Business Class. Andere begeleiders kunnen indien gewenst vanzelfsprekend ook meereizen.

Ook bij een zittend patiëntentransport vindt er vooraf een bespreking van de medische toestand met de luchtvaartmaatschappij plaats. De planningstijd bedraagt 1-2 dagen. Deze vorm van ziekenvervoer vanuit Griekenland is dan ook niet geschikt voor tijdkritische spoedgevallen.

Kosten van een ziekentransport uit Griekenland

Vanzelfsprekend verschillen de mogelijke varianten patiëntentransport vanuit Griekenland qua kosten. Het gekozen vervoermiddel is echter niet de enige factor die de prijs beïnvloedt. Vooral bij vluchten in een ambulancevliegtuig ontstaan prijsverschillen door de af te leggen afstand, het gekozen type vliegtuig en de gezondheidstoestand van de patiënt.

Bed-tot-bed service

Griekenland beschikt over een goede infrastructuur en grote luchthavens zoals Eleftherios Venizelos International Airport in Athene of Heraklion International Nikos Kazantzakis Airport op Kreta. Maar ook in deze toeristische bolwerken moet een patiënt eerst van het ziekenhuis naar het vliegveld gebracht worden. In de meer afgelegen regio’s van Griekenland zijn eventueel zelfs langere transporten over de weg nodig om de dichtstbijzijnde luchthaven te bereiken. Ook na de landing in Nederland is het patiëntentransport nog niet afgesloten. De patiënt moet tenslotte nog naar het lokale ziekenhuis of naar huis worden gebracht.

Hiervoor bieden we onze bed-tot-bed service aan en organiseren naast de ambulancevlucht al het benodigde vervoer over de weg in een ambulance. Vanzelfsprekend coördineren we de ophaal- en vertrektijden zodanig, dat de wachttijden tot een minimum beperkt worden en de patiënt ontzien wordt. Normaal gesproken is het zonder problemen mogelijk om een begeleider mee te nemen tijdens het transport over de weg. Als het vanwege medisch oogpunt niet mogelijk is om mee te reizen, regelen wij graag een alternatief vervoer, bijvoorbeeld per taxi.

U hebt nog vragen?

In onze FAQ hebben we aanvullende informatie verzameld over de organisatie en uitvoering van een repatriëring vanuit het buitenland.

Contactopname voor uw repatriëring uit het buitenland

Voor een patiëntentransport van Griekenland naar Nederland kunt u altijd contact opnemen met onze 24-uurs service. Ons internationale team adviseert u gratis en brengt op verzoek een vrijblijvende offerte uit. Neem contact met ons op:

Terug