Krijg hulp »
+++ Coronavirus: Repatriëringen uit het buitenland zijn nog steeds mogelijk +++

Ongeval tijdens de vakantie: als een repatriëring uit het buitenland noodzakelijk wordt

Krijg hulp »

Ongeval tijdens de vakantie: als een repatriëring uit het buitenland noodzakelijk wordt

Leestijd: 2 minuten

Heeft u er wel eens over nagedacht wat er gebeurt als u na een ongeluk niet meer in staat bent om zelfstandig naar huis te reizen? Het is begrijpelijk dat veel mensen onbezorgd op vakantie gaan en zich geen voorstelling maken van dergelijke gebeurtenissen.

Ongelukken gebeuren echter altijd ongepland. Het is dan ook des te belangrijker om goed voorbereid te zijn en te weten, wat u kunt verwachten in geval van nood. Hier stellen we een paar gevallen voor die onze Medische Repatriëringsdienst in het verleden begeleid heeft.

Voorbeeld 1: repatriëring vanuit het buitenland in de 6e maand van de zwangerschap

Een paar weken geleden konden we een jong gezin helpen dat samen vakantie vierde in Griekenland. Het stel had hun 5-jarige dochter bij zich en de moeder was 6 maanden zwanger van haar tweede kind. Na drie dagen kreeg ze lichte weeën, die steeds sterker werden. Ze ging daarom naar het lokale ziekenhuis.

In het Griekse ziekenhuis verliep de communicatie met de behandelende arts moeilijk. Bovendien was de kliniek niet gespecialiseerd in prenatale diagnostiek. Het jonge gezin wilde zo snel mogelijk naar huis, zodat de moeder zich in een specialistisch ziekenhuis kon laten behandelen. De jonge vader verzocht ons om een directe repatriëring.

Nog op dezelfde dag stelden we een ambulancevoertuig ter beschikking, waarin de zwangere vrouw liggend getransporteerd werd. Vader en dochter mochten meevliegen. De moeder en het ongeboren kind liggen momenteel nog in het ziekenhuis in Nederland, maar zijn buiten levensgevaar.

Dit voorbeeld toont aan hoe belangrijk het vaak is om snel te handelen. Onze ambulancevliegtuigen bereiken bestemmingen over de hele wereld. De uitrusting van het vliegtuig is vergelijkbaar met een moderne intensive-care en wordt individueel aangepast aan de gezondheidstoestand van de patiënt. Vanzelfsprekend wordt elke vlucht begeleid door medisch personeel.

Wanneer is er een repatriëring uit het buitenland nodig?

Een repatriëring is noodzakelijk zodra adequate medische zorg ter plaatse niet (meer) gegarandeerd kan worden. Maar zelfs als er een passende behandeling mogelijk is, willen veel patiënten liever thuis en in de buurt van hun vrienden en familie zijn. Dit is met name het geval wanneer er een langer verblijf in het ziekenhuis te verwachten is. Ook de taalbarrière met ziekenhuispersoneel en een lagere standaard in buitenlandse ziekenhuizen leiden er vaak toe, dat patiënten zich tot ons wenden met de wens om gerepatriëerd te worden.

Voorbeeld 2: repatriëring uit het buitenland na gebroken rib

In een ander geval hebben we onlangs een jonge vrouw geholpen die tijdens haar vakantie in Turkije in het zwembad een meervoudige ribbreuk had opgelopen. Ze werd in een ziekenhuis in Istanbul geopereerd en moest daar nog minstens vier weken blijven.

De patiënte wilde echter zeer graag in de buurt van haar man en kinderen zijn en verzocht ons om een repatriëring vanuit het buitenland te regelen. Wij als Medische Repatriëringsdienst brachten haar terug naar Nederland met een lijnvliegtuig waarin ze kon liggen. Een ambulance wachtte al op het vliegveld om haar naar het lokale ziekenhuis te brengen.

De Medische Repatriëringsdienst krijgt altijd dan de opdracht om een repatriëring vanuit het buitenland uit te voeren wanneer patiënten om hetzij medische redenen, hetzij privéredenen een voortzetting van de behandeling in een ziekenhuis in het thuisland wensen.

Hoe snel kan er een ambulancevliegtuig geregeld worden?

Wij organiseren een repatriëring uit het buitenland in een ambulance- of lijnvliegtuig naar gelang de urgentie. Bij spoedgevallen staat een ambulancevliegtuig vaak binnen enkele uren klaar voor vertrek. Neem contact met ons op: wij regelen snel en onbureaucratisch een repatriëring uit het buitenland.

Wat kost een repatriëring uit het buitenland?

De kosten van een repatriëring hangen altijd af van de vluchtroute, het aantal begeleiders en de toestand van de patiënt. Wij stellen graag een vrijblijvende en transparante offerte voor een repatriëring uit het buitenland voor u op.

U hebt nog vragen?

Uitgebreide informatie over het verloop van een repatriëring uit het buitenland hebben we in onze FAQ voor u samengesteld.

Contactopname voor uw repatriëring uit het buitenland

Ons ervaren team staat 24 uur per dag voor u klaar en adviseert u gratis. Indien gewenst stellen wij vrijblijvend een offerte voor uw repatriëring op. Neem contact op met onze 24-uurs service:

Terug