Krijg hulp »
+++ Coronavirus: Repatriëringen uit het buitenland zijn nog steeds mogelijk +++

Na het duiken vliegen

Krijg hulp »

Na het duiken vliegen

Hebt u tijdens uw vakantie één of meerdere keren gedoken en bent u van plan weer naar huis te vliegen? Dan zijn er een aantal belangrijke factoren waarmee u rekening moet houden. Lees vooral verder om meer te weten te komen over vliegen na het duiken.

Duiker

Vliegen na het duiken, waarom kan dat gevaarlijk zijn?

Wanneer u duikt, ademt u onder druk lucht in. Deze drukt zorgt ervoor dat u stikstof in uw lichaam opneemt. Normaal gesproken wordt stikstof niet in het lichaam opgenomen en wordt ingeademde stikstof direct weer uitgeademd, het lichaam is namelijk niet in staat om op lange termijn stikstof op te slaan. Tijdens het duiken wordt er voor korte tijd stikstof in het lichaam opgeslagen, dit is in principe niet gevaarlijk, zolang u zich aan de nultijd van uw duik heeft gehouden. De nultijd is de maximale tijd die u op een diepte mag doorbrengen.

Wanneer u aan het eind van uw duik naar de oppervlakte begint te stijgen, neemt de druk op het lichaam langzaam af. Door het afnemen van de hoeveelheid druk op het lichaam kan de stikstof door het lichaam worden afgegeven. Zo wordt uw lichaam langzaam weer ‘schoon’ de ingeademde stikstof. Afhankelijk van de lengte en frequentie van duiken kan het een tijd duren voor alle opgenomen stikstof het lichaam heeft verlaten.

U vraagt zich misschien af wat dit met vliegen te maken heeft. Wanneer u opstijgt met een vliegtuig, neemt de druk in de cabine langzaam af. Hierdoor bevindt u zich in het vliegtuig onder een lagere druk dan op de grond.  Het verschil in druk tijdens het vliegen is vergelijkbaar met het drukverschil tijdens het opstijgen aan het eind van uw duik. Wanneer u te snel na het duiken in het vliegtuig stapt, kan de opgenomen stikstof die na de duik nog in het lichaam zit voor problemen gaan zorgen.

Het verschil in druk in het vliegtuig  zorgt ervoor dat de opgenomen stikstof in het lichaam gaat ontsnappen. Hierbij kan de stikstof die u heeft opgenomen tijdens de duik kan zich gaan clusteren (groeperen) waardoor er belletjes in uw lichaam vormen. Deze belletjes noemt men decompressieziekte. Symptomen van decompressieziekte kunnen uiteenlopen van huiduitslag tot flauwvallen of zelfs overlijden.

Is het vliegen na een duik mogelijk?

Geen paniek, in principe kunt u al snel na het duiken weer in het vliegtuig stappen. Er zijn een aantal standaard regels die hierbij in acht genomen moeten worden. Hierbij is het belangrijk hoeveel duiken er gemaakt zijn binnen één dag. Het meest veilig is om altijd 24 uur te wachten voor u in een vliegtuig stapt. Bent u genoodzaakt om eerder te gaan vliegen, neem dan het volgende in acht:

  • Na 1x duiken binnen 24 uur, wacht 12 uur alvorens het vliegen
  • Na 2x duiken binnen 24 uur, wacht 18 uur alvorens het vliegen

Kan ik in geval van nood eerder vliegen?

In een situatie van nood kan het zijn dat u eerder wilt vliegen dan de geadviseerde wachttijd na het duiken die hierboven is aangegeven. In dit geval is het belangrijk dat u uw arts raadpleegt alvorens u stappen zet om te vertrekken. In geval van nood kan het raadzaam zijn om voor een meer veilige vliegoptie te kiezen dan een reguliere commerciële vlucht.

Wanneer u vliegt met een medische repatriëringsdienst bent u verzekerd van individuele aandacht voor, tijdens en kort na uw vlucht. Ervaren medici houden u goed in de gaten en kunnen ingrijpen wanneer u (medische) hulp nodig hebt tijdens de vlucht. Een repatriëringsvlucht is daarom de ideale manier om te vliegen wanneer er sprake is van nood.

Wat kost een medische repatriëringsdienst/ ambulancevlucht?

De kosten voor een medische repatriëring zijn geheel situatieafhankelijk. De kosten per vlucht namelijk afhankelijk van:

  • De af te leggen afstand
  • De mate van zorgbehoefte van de patiënt
  • Het aantal begeleiders dat meereist
  • De beschikbaarheid van voertuigen en personeel die moeten worden ingezet voor de vlucht

Omdat ambulancevluchten vaak binnen korte termijn moeten worden georganiseerd kunnen de kosten per reis uiteen lopen.  

Wij staan klaar om u te adviseren omtrent uw persoonlijke situatie. Bent u benieuwd naar de kosten voor een repatriëring? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op voor een offerte.

Met vertrouwen op reis

Medische repatriëringsdienst staan van begin tot eind klaar om u te ontzorgen. We nemen de communicatie met het ziekenhuis, de autoriteiten in het buitenland en de transportorganisatie uit handen zodat u zich kunt richten op uw gezondheid en die van uw gezelschap. We hebben tal van repatriëringen op onze naam staan en draaien onze hand niet om voor een lastige situatie. In alle gevallen zorgen we ervoor dat u zo snel als mogelijk thuis komt, en dat zo voordelig als mogelijk.

Meer informatie?

We zijn 24 uur per dag bereikbaar voor al uw vragen, ook op feestdagen en in het weekend. Schroom niet om contact met ons op te nemen voor vrijblijvend advies omtrent uw specifieke situatie. Ziet u graag een vrijblijvende offerte voor uw vlucht naar huis? We staan voor u klaar!

Terug