Krijg hulp »
+++ Coronavirus: Repatriëringen uit het buitenland zijn nog steeds mogelijk +++

Beroerte op vakantie? Snelle repatriëring

Krijg hulp »

Beroerte op vakantie? Snelle repatriëring

Leestijd: 3 minuten

Hetzij op vakantie, hetzij thuis: als er een beroerte wordt vermoed, valt er geen tijd te verliezen en moet er direct een alarmnummer gebeld worden. Alleen indien er na een beroerte zo snel mogelijk met de behandeling wordt gestart, kan het risico op ernstige gevolgen tot een minimum beperkt worden. Dit kan een kwestie van uren of zelfs minuten zijn. Als er tijdens de vakantie een beroerte optreedt, vindt de eerste behandeling dan ook plaats in het land waar men verblijft.

Revalidatie na beroerte: bij voorkeur thuis

Physiotherapie nach Schlaganfall

De patiënt brengt de eerste dagen na een beroerte meestal door in een regulier ziekenhuis. Zodra de acute behandeling afgesloten is, begint de revalidatie. Hier wordt gewerkt aan het terugwinnen van verloren gegane lichaamsfuncties of aan de omgang met het permanente verlies van afzonderlijke functies. Tot de belangrijkste potentiële beperkingen na een beroerte behoren problemen met de mobiliteit en met de spraak. Fysiotherapie, ergotherapie en logopedie staan dan ook centraal bij de revalidatiemaatregelen. Meestal wordt de revalidatie tijdens een verblijf van enkele weken in het ziekenhuis uitgevoerd.

Er zijn goede redenen om een patiënt met een beroerte uit het buitenland naar huis te halen: Met name in West-Europa zijn er tal van uitstekende revalidatiecentra waar de patiënten de best mogelijke zorg ontvangen. Bovendien is de communicatie in het eigen land veel eenvoudiger, zodat oefeningen beter uitgelegd en succesvoller uitgevoerd kunnen worden. De veranderingen die een beroerte met zich meebrengt zijn voor de betroffen persoon gemakkelijker te verwerken als vrienden en familie in de buurt zijn en steun kunnen bieden.

Repatriëring na beroerte in het buitenland

Bovengenoemde redenen leiden ertoe, dat veel patiënten die een beroerte hebben gehad een snelle repatriëring wensen. Voor zover de patiënt in principe transporteerbaar is, kan een dergelijke repatriëring snel worden uitgevoerd. Als transportmiddel bieden zich hier met name twee opties aan: het ambulancevliegtuig en de helikopter.

Repatriëring in een ambulancevliegtuig

Het ambulancevliegtuig is voor de repatriëring van patiënten met een beroerte meestal de eerste keuze. Hier vindt de patiënt condities die vergelijkbaar zijn met die van een moderne ICU. Een ervaren vliegarts is aan boord en kan direct ingrijpen als dat nodig is.

Een ambulancevliegtuig kan wereldwijd op extreem korte termijn ter beschikking worden gesteld - meestal nog op dezelfde of op de volgende dag. Zo gaat er nauwelijks kostbare tijd verloren voordat de patiënt zijn vlucht naar huis kan beginnen. Bovendien is een ambulancevliegtuig kleiner dan een lijnvliegtuig en kan daarom ook op kleinere regionale luchthavens landen. Dit minimaliseert ook de duur van het transport en zorgt voor een zo snel mogelijke repatriëring.

Repatriëring per helikopter

Terwijl een ambulancevliegtuig ook voor lange afstanden kan worden ingezet, is een helikopter uitsluitend een optie voor korte afstanden. Voor langere afstanden is dit vervoersmiddel vanwege het beperkte bereik en de relatief lage snelheid ongeschikt. Op korte afstanden komen de voordelen van een helikopter daarentegen optimaal tot hun recht: patiënten met een beroerte kunnen in de meeste gevallen rechtstreeks van ziekenhuis naar ziekenhuis worden gevlogen, zonder een transport over de weg of omwegen via een luchthaven. De meeste ziekenhuizen beschikken over een helipad.

Ook aan boord van een ambulancehelikopter ontvangt de patiënt de best mogelijke zorg. Een arts begeleidt de vlucht en grijpt onmiddellijk in als dat nodig is. Dankzij de medische uitrusting van de helikopter kunnen zelfs de meeste intensive-care patiënten veilig en snel getransporteerd worden.

Repatriëring in een lijnvliegtuig of ambulance?

Bij sommige ziektebeelden is tevens een repatriëring in een lijnvliegtuig of een ambulance mogelijk. Wij raden deze transportmiddelen echter niet aan voor patiënten met een beroerte.

  • Een repatriëring in een lijnvliegtuig kan alleen worden uitgevoerd met een planningstijd van minimaal 1-2 dagen. Dit is de tijd die de luchtvaartmaatschappij nodig heeft om de medische gegevens van de patiënt te controleren. Omdat een zo snel mogelijke start van de revalidatie de beste resultaten belooft, levert deze wachttijd problemen op.
  • Een ambulance is aanzienlijk langzamer dan een vliegtuig of helikopter. Daarnaast kan hij onderweg door files vertraging oplopen, zodat de duur van het transport moeilijk te plannen valt. Om deze redenen is het vervoer in een ambulance voor patiënten met een beroerte vaak een onnodige belasting, die vermeden moet worden. Ook de start van de revalidatie loopt vertraging op wanneer er een langzaam transportmiddel zoals een ambulance gebruikt wordt.

Repatriëring na beroerte: wij regelen alles voor u!

Wir kümmern uns um alles

Een beroerte is een zeer ingrijpende gebeurtenis voor de patiënt en zijn familie. De organisatie van een repatriëring kan in deze situatie veel extra stress veroorzaken. Wij kennen de situatie en nemen daarom alles van u over. Wij regelen alle goedkeuringen voor de vlucht, organiseren indien nodig het transport over de weg naar de luchthaven en het bestemmingsziekenhuis resp. de revalidatie-inrichting, helpen u bij de bespreking van de medische toestand en ondersteunen u ook bij alle andere zaken.

Zo kunt u uw aandacht en energie richten op de ondersteuning van de patiënt - met het geruststellende gevoel dat ervaren deskundigen het retourtransport organiseren, zodat de patiënt altijd in de beste handen is.

U hebt nog vragen?

Indien u meer informatie wenst over de organisatie of het verloop van een repatriëring, raden wij u aan een kijkje te nemen in onze FAQ.

Contactopname voor uw repatriëring uit het buitenland

Onze 24-uurs service staat altijd voor u klaar en adviseert u gratis. Binnen zeer korte tijd kunnen wij ook een repatriëring voor u organiseren. Neem contact met ons op:

Terug