Krijg hulp »
+++ Coronavirus: Repatriëringen uit het buitenland zijn nog steeds mogelijk +++

Ambulancevlucht: repatriëring door de lucht

Krijg hulp »

Ambulancevlucht: repatriëring door de lucht

Leestijd: 3 minuten

Geen twijfel mogelijk: ziekte komt altijd ongelegen. Bijzonder problematisch is de situatie echter in geval van ziekte in het buitenland. Het feit dat de ontspannen vakantie of de belangrijke zakenreis eronder lijdt, is soms zelfs van ondergeschikt belang.

Ambulanzflug

Bij zware ziekte of ernstige verwondingen na een ongeval bevindt de patiënt zich in het buitenland vaak in een moeilijke situatie. De medische normen liggen in ziekenhuizen van veel landen lager dan in Nederland. De taalbarrière maakt de communicatie met het ziekenhuispersoneel zeer ingewikkeld. En als men daar dan ook nog de ruimtelijke scheiding van vrienden en familie aan toevoegt, komt bij veel patiënten de wens naar een repatriëring op.

Voor veel patiënten is het om gezondheidsredenen onmogelijk om zelfstandig naar huis te reizen. Een ziekentransport over de weg kan slechts uit een paar landen ter wereld worden aangeboden: vrijwel altijd zijn de afstanden te groot om een repatriëring per ambulance te kunnen verantwoorden. Een ambulancevlucht is dan ook de meest voorkomende vorm van repatriëring: ambulancevliegtuigen kunnen wereldwijd worden ingezet. Zelfs intensive-care patiënten worden zo snel en veilig getransporteerd.

Uw mogelijkheden voor een veilige ambulancevlucht

In de eerste plaats bepaalt de gezondheidstoestand van de patiënt, welk transportmiddel voor een ambulancevlucht moet worden ingezet. De spoedeisendheid van de vlucht en de geplande vluchtroute kunnen echter van invloed zijn op de keuze van het vervoermiddel. In principe zijn een ambulancevliegtuig, een lijnvliegtuig en een  helikopter geschikt voor een ambulancevlucht.

Ambulancevliegtuig voor een snelle en veilige ambulancevlucht

Voor veel patiënten is een ambulancevliegtuig het meest geschikte vervoermiddel, vooral als er sprake is van een ernstige ziekte of als de ambulancevlucht slechts met een korte planningstijd moet worden uitgevoerd. De uitrusting van een dergelijk ambulancevliegtuig biedt de artsen aan boord werkomstandigheden die vergelijkbaar zijn met die van een moderne intensive-care afdeling in een ziekenhuis. De patiënt wordt dan ook altijd goed verzorgd en kan zelfs in ernstige gevallen veilig en voorzichtig getransporteerd worden.

Nog een voordeel van een ambulancevliegtuig is de hoge flexibiliteit. De meeste ambulancevliegtuigen zijn aanzienlijk kleiner dan lijnvliegtuigen. Ze kunnen ook op kleinere regionale luchthavens landen en de patiënt dicht bij zijn woonplaats oppikken. Tijdrovende en voor de patiënt inspannende transporten over de weg worden op deze manier zo kort mogelijk gehouden. Omdat onze ambulancevliegtuigen overal ter wereld gestationeerd zijn, kunnen ze snel worden ingezet wanneer dat nodig is - vaak nog dezelfde dag of de dag erna.

Lijnvliegtuig als rendabele optie met planningstijd

Met een planningstijd van 1-2 dagen kan een (ambulancevlucht) ziekenvervoer in een lijnvliegtuig worden gerealiseerd. De basisvoorwaarde is echter dat de gezondheidstoestand van de patiënt stabiel genoeg is, om een dergelijk transport te realiseren. Een patiëntentransport in een lijnvliegtuig vindt altijd onder begeleiding plaats van een ervaren arts of paramedicus. Vergeleken met ambulancevliegtuigen is deze vorm van patiëntentransport veel voordeliger.

Als de patiënt tijdens de vlucht rechtop kan zitten, vindt het patiëntentransport meestal plaats op een normale stoel in de Business Class. Hier kunnen de comfortabele stoelen ook in een ligpositie worden gezet, zodat de patiënt tijdens de vlucht kan rusten. Tegelijkertijd heeft de medische begeleider in de Business Class voldoende bewegingsvrijheid indien er moet worden ingegrepen. Als de patiënt alleen liggend vervoerd kan worden, wordt er daarentegen een stretcher in het vliegtuig geplaatst.

(Ambulancevluchten) Patiëntentransporten in een lijnvliegtuig worden voornamelijk op lange afstanden uitgevoerd. Op korte afstanden biedt de Business Class niet de benodigde voorwaarden voor een patiëntentransport. Vanwege de korte tijdspanne tussen de landing en de herstart schrikken luchtvaartmaatschappijen vaak terug voor de inspanningen, die het plaatsen van een stretcher met zich meebrengt.

Korte, flexibele ambulancevlucht met de helikopter

Door (het) de geringe (bereik) actieradius is een helikopter alleen geschikt voor een ambulancevlucht over korte afstanden. Hier kan het transportmiddel echter zijn grootste kracht ten volle benutten: zijn flexibiliteit. Terwijl patiëntentransporten in een vliegtuig altijd in combinatie met een transport over de weg naar de luchthaven (en vanaf de luchthaven naar de bestemming) plaatsvinden, kan een helikopter meestal rechtstreeks van ziekenhuis naar ziekenhuis vliegen. Veel ziekenhuizen beschikken over een eigen landingsmogelijkheid voor helikopters of een geschikte landingsplek in de directe omgeving. Dit bespaart kostbare tijd, zodat (de ambulancevlucht) het ziekenvervoer snel afgehandeld kan worden.

Een ambulancehelikopter beschikt over een uitgebreide medische uitrusting - vergelijkbaar met de apparatuur van een een ambulancevliegtuig of een ICU van een ziekenhuis. Het gespecialiseerde medische team aan boord kan hierdoor ook het transport van de meeste intensive-care-patiënten snel en veilig uitvoeren.

Ambulancevlucht: dit zijn de kosten

Indien de kosten van een ambulancevlucht niet door de verzekering worden gedekt (vergoeding vindt alleen in medisch noodzakelijke en sporadisch in medisch zinvolle gevallen plaats) rijst voor de patiënt en zijn verwanten de vraag welke kosten er te verwachten zijn. Helaas bestaat er geen algemeen antwoord op deze vraag. In plaats daarvan stellen onze experts een individuele calculatie voor elke ambulancevlucht op en houden hierbij met verschillende factoren rekening. De doorslaggevende factoren zijn:

  • het benodigde transportmiddel
  • de geplande vliegroute
  • de gezondheidstoestand van de patiënt
  • het aantal begeleiders
  • de spoedeisendheid van de ambulancevlucht

Bed-tot-bed-service met de Medische Repatriëringsdienst

Wanneer er een (ambulancevlucht) ziekenvervoer met een vliegtuig (hetzij ambulancevliegtuig, hetzij lijnvliegtuig) wordt uitgevoerd, profiteert de patiënt desgewenst van onze bed-tot-bed-service. Wij organiseren in dit geval niet alleen de (ambulance)vlucht, maar ook alle noodzakelijke transporten over de weg.

Op de dag van de vlucht haalt onze (ziekenwagen of) ambulance de patiënt uit het ziekenhuis op en brengt hem onder medische begeleiding naar de luchthaven. Daar wordt hij overgedragen aan het medische team dat de ambulancevlucht zal begeleiden. Bij aankomst op de luchthaven van bestemming staat er opnieuw een ziekenwagen of ambulance voor de patiënt klaar. Zo wordt er een snel, veilig transport op elk traject van de reis gegarandeerd.

U hebt nog vragen?

In onze FAQ hebben we veel interessante informatie over de organisatie en de procedure van een ambulancevlucht voor u op een rij gezet.

Nu contact opnemen voor uw repatriëring vanuit het buitenland

Onze 24-uurs service staat te allen tijde voor u klaar en start desgewenst direct met de organisatie van uw ambulancevlucht. Neem contact met ons op:

Terug